- Ostebordet
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Syrlig ost
- Ost utan fett - Finns det?
- Bedste snakcs til buffeten
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Friskoste
- Gedeoste
- Kitoste
- Skimmeloste
- Blåskimmeloste
- Hvidskimmel
- Dessertostar
- Gedeoste
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatesse oste
- Hårde oste
- Stærke oste
Skimmeloste
Skimmeloste
Er det virkelig muligt at spise skimmelsvamp? Ja - i ost. Skimmelost kommer i masser af smagsmuancer og forskellige teksturer, men de har det til fælles, at der er tilsat skimmelkulturer for at skabe gode ostearomaer.
Skimmelost opdeles normalt i to varianter;
- Hvidskimmelost er ofte mere cremet og relativt mild i smagen. De udsættes for hvidskimmelkultur allerede i ostemælken, som derefter udvikles og spredes på ostens overflade. Dette får osten til at modne udefra og ind, hvilket giver den sin typisk beskyttende overflade med et mere cremet indre.
- En svensk variant af denne type skimmelost er blåskimmelost. Ostene varierer i smag og styrke og fedtindholdet er normalt omkring 30%. Skimmelostene er sprøjtet med skimmelkulturen Penicillium roqueforti, som tillader at ilt kan trænge ind i osten, hvilket giver de karakteristiske blå årer og den krydrede smag.
Nogle udvalgte skimmelost fra Wernerssons sortiment
- Gorgonzola er en italiensk blåskimmelost, med en modningstid på omkring 3-6 måneder. Efter cirka 4 uger laves der ved hjælp af nåle huller i osten, hvilket giver den dens karakteristiske blå årer. Konsistensen er cremet, mens smagen er krydret eller let krydret.
- Camembert er en blød hvidskimmelost med oprindelse i Normandiet i Frankrig. Den er blevet fremstillet siden slutningen af det 18. århundrede og har en mild, cremet og let frugtagtig smag.
- Brie er opkaldt efter provinsen Brie i det nordlige Frankrig. Hvidskimmelosten har en modningstid på cirka 4 uger afhængig af størrelse og modner udefra og ind. Mild, cremet smag, der normalt passer til de flestes smagsløg.
- Roquefort er en fransk blåskimmelost lavet af fåremælk. Osten opbevares i 4 måneder og er lavet i Roquefort-området af familievirksomheden Gabriel Coulet. Den har en tyk, let smuldrende konsistens og har en krydret, let salt eftersmag.