Luk

+45 59 18 50 90
#tema

Oste - hvilke er der?

Ost er fyldt med forskellige smage, aromaer og teksturer. De fås blandt andet med mild eller kraftig smag, og endda med forskellige tilsatte smagsvarianter som trøfler f.eks. Ost kan klassificeres på flere måder, nogle foretrækker at sortere dem efter struktur og nogle efter behandlingsmetode. Her har vi valgt at gruppere dem efter "familie" - hvor smag og konsistens minder mest om hinanden.

Forskellige typer af ost:

Friske oste - for eksempel ricotta, mozzarella og flødeost. Karakteriseret ved deres cremede og friskhed bør nydes med det samme eller i den nærmeste fremtid. Har mange anvendelsesmuligheder; passer i salater, ovnretter og endda desserter.
Gedeoste – alle oste lavet af gedemælk. Gedeosten er cremet, meget udpræget velsmagende og fungerer lige så godt på ostetallerken som i fadet. Gedeost, eller chèvre, fås som regel i flere forskellige smagsvarianter og passer godt til for eksempel honning og rødbeder.
Rødkitoste - fås i både milde og stærkere smage. Karakteriseret ved sin mere orange "skal" udviklet af munke i Bourgogne. Typiske Rødkitoste er Taleggio og Chaumes.
En kategori, som nogle rynker på næsen af, er skimmelost. Det siges, at skimmelostene blev opdaget ved et tilfælde i en glemt madpose – den glemte mad var blevet angrebet af en skimmelsvamp (penicillium roqueforti). Smagen viste sig at være lækker og den smukke marmorering i osten gjorde det ikke værre.

Skimmelost - Fællesbetegnelse for ostene nedenfor.
Blåskimmeloste - Er et andet ord for blågskimmeloste; oste tilsat en skimmelostsvamp. Trods sin kraftige smag kan blåskimmeloste også passe i mange kombinationer, fx kan blåskimmelost og honningkager være et uovertruffent hit.
Hvidskimmeloste – hvidskimmeloste er ofte cremede, milde og lidt cremede i smagen. Ostene laves normalt på komælk og er kendetegnet ved deres bløde konsistens, der "buler ud", når man trykker lidt let på den. Typisk eksempl på hvidskimmeloste er brie.

Du kan læse mere om hver type ost i fanerne ovenfor.

Vil du fordybe dig i blandt andet teksturer, finder du mere information her.